Rapala Pro Guide

Markku Tiusanen - kalastusopas

Nimi: Markku Tiusanen

Miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudun lähivedet ovat haasteellista toiminta-aluetta kalastusoppaille. Vaatii erityistä taitoa ja kokemusta löytää näiltä kovan kalastuspaineen alaisilta vesiltä saalista asiakkaille. Markku Tiusasen veneessä asiakkaat huomaavat usein kuinka hämmästyttävän hyvin Helsingin lähivesiltä voi saalista saada.

Markku Tiusaselle kalastus on ollut tärkein harrastus vuodesta 1971 lähtien, jolloin hän aloitti kalastuksen Lohjanjärvellä. Lohjanjärven monipuolinen petokalasto tarjosi hyvän harjoituskentän heittokalastukseen ja vetouisteluun. Rapala Count Down ja Rapala Jointed olivat luottovieheitä hauen narraamisessa. Kuhille ja järvitaimenille tarjottiin Rapala Originalia tai Rapala Huskyä. Ahvenia houkuteltiin yleensä helppoheittoisilla lipoilla kuten Vibraxilla.

Merikalastuksen Markku aloitti vuoden 1983 aikoihin, samana vuonna, kun hän aloitti opinnot Valtion kalatalousoppilaitoksessa. Merellä pyynnin kohteena ovat olleet meritaimenet, kuhat, ahvenet, hauet ja siiat sekä talvella myös mateet. Pyyntimenetelminä ovat olleet virvelöinti, perhokalastus, onkiminen ja pilkkiminen. Taimenen kalastuksessa hänen suosikkeihinsa merellä lukeutuvat mm. Moresilda, Trout Quiver ja FlutterStick MadFlash. Ahvenen kalastuksessa hän suosii merellä jigejä ja pienikokoista Countdowneja sekä Storm Thunder Crankia ja Wild Eye Soft Shadi-jigejä. Kuhan uistelussa Rapala Shad Rap, Husky Jerk ja Down Deep Husky Jerk kuuluvat vakiokalustoon.

Valmistuttuaan Markku Tiusanen työskenteli 5 vuotta kalatalouskonsulenttina Suomen Kalamiesten Keskusliitossa. Tässä työssä hän oppi tuntemaan suomalaisten virkistyskalastajien kirjon ja mutkattoman tavan sekä opastaa ja neuvoa heitä että vastavuoroisesti myös oppia heiltä. Kalamiesten Keskusliitosta Markku siirtyi hoitamaan Vantaan kaupungin kalavesiä.

Markku on toiminut meritaimenen poikasia istuttavan Suomenlahden meritaimentoimikunnan puheenjohtajana vuodesta 1997. Hän on ollut myös Vantaanjoen kalastusalueen puheenjohtaja vuosina 1990 - 2003. Metsästys & Kalastus lehteen Markku on kirjoittanut freelance-toimittajana jo 25 vuotta kalastuksen eri osa-alueista.

Kalastusoppaana Markku on toiminut vuodesta 2001 lähtien ja hän on yksi ensimmäisistä kalastusoppaan ammattitutkinnon suorittaneista oppaista Suomessa.

Vuonna 2008 SKES (Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura) valitsi Markun Vuoden kalastusoppaaksi.
"Hänen opastusvetensä enimmäkseen pääkaupunkiseudun ympäristössä ovat vaativaa toiminta-aluetta, jonka kalastuksen salat Tiusanen erinomaisesti hallitsee. Tiusaselta onnistuu kaikenlainen kalastaminen, mutta spesialisti hän on taimenen tyrsky- ja perhokalastuksessa merellä, ahvenen ja kuhan jigikalastuksessa sekä siian onginnassa. Tiusanen ei ole säästänyt tietämystään, vaan hänellä on lisäksi pitkä ura takana kalastuslehtiin kirjoittajana."


Opaskohteet / toiminta-alue

Suomenlahti Pernajasta Hankoon ja erityisesti Helsingin lähivedet ja Tammisaari ovat Markku Tiusasen toiminta-aluetta. Uusina kohteina on tarjolla Lohjanjärvi ja Hiidenvesi.

Eritysosaaminen

Meritaimenen tyrsky- ja perhokalastus
Ahvenen ja kuhan jigikalastus ja pilkkiminen
Siian onginta ja hauen virvelöinti.

Saavutukset

2 x Heittouistelun SM-kultaa

Vuoden kalastusopas 2008

Palvelut

Asiakkaat varustetaan sään mukaan joko kelluntaliiveillä tai lämpimillä ja sateen pitävillä kelluntapuvuilla sekä huopavuorisaappailla. Kenttäateriaan on tarjolla monipuolinen menu, josta löytyy jokaiselle ryhmälle herkullinen vaihtoehto. Ennen saaliin käsittelyä saalista otetaan asiakkaalle muistoksi kuva digikameralla. Majoitus tai saunominen saaristossa järjestetään tarvittaessa. Haluttaessa saatavilla myös kalastuskurssit ja luennot.

Ryhmäkoot / heittokalastus veneestä

Meritaimenen ja hauen heittokalastus 1 - 4 henkilöä.
Meritaimenen perhokalastus 1 - 2 henkilöä.
Ahvenen ja kuhan jigikalastus 1 - 5 henkilöä.

Suuremmat ryhmät viedään turvallisesti kalaan useammalla veneellä.

Kalusto

Markun vene on kalastusopas käyttöön modifioitu Silver Eagle cc alumiinivene, joka on varustettu kahdella 60 hp nelitahtisella Yamaha perämoottorilla ja keulassa olevalla Minnkota-sähkömoottorilla. Vene on katsastettu vuokraveneeksi. Turvavarustuksena mm. GPS-navigaattori, kompassi, pelastusrengas, heittoliina, tikkaat, sammutin, hätäraketit, hätäsoihdut, polaroid-suojalasit ja EA-pakkaus.

Kalalajit ja parhaat pyyntiajat

Meritaimen 1.5. - 15.6. ja 1.10. - 31.12. (heitto- ja perhokalastus)
kuha 20.5. - 31.12. (jigikalastus ja vetouistelu)
hauki 25.4. - 15.11. (heittokalastus)
ahven 1.6. - 15.11. (heitto- ja jigikalastus)
siika 25.4. - 10.5. (kelaonginta)
made 4.2. - 24.2. (pilkkiminen)

Kielitaito

Suomi, englanti, ruotsi ja välttävä venäjänkielen taito.

Yhteystiedot

puh. 040 572 8931
sähköposti markku.tiusanen@kalastuspalvelut.com

Lisätietoja

www.kalastuspalvelut.com